Friday, October 17, 2014

// // Leave a Comment

No Right Click Plugin

Karang cantik-cantik, tiba-tiba pula hasil karya ada diblog orang lain tanpa pengetahuan atau izin kita. Sudah tentu kita berasa puas hati apabila kita berusaha menyusun ayat kemudian orang lain senang-senang sahaja ambil atau curi artikel kita. Kalau orang yang mencuri artikel itu menyatakan sumber artikel tak apa tapi ada yang anggap itu hasil karyanya pula.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, terdapat satu plugin yang dapat melindungi artikel anda daripada dicuri tetapi ia hanya untuk blog wordpress yang berbayar saja. Apabila seseorang hendak curi artikel di blog, popup akan keluar yang terdiri daripada iklan yang anda boleh set sendiri. Ini mungkin menterbalikkan keadaan dimana pencuri menjadi pembeli pula iaitu dimana niat asal curi artikel tapi rupanya terbeli produk yang anda promosi. Artikel anda selamat, dapat komisyen pula tu. Untuk maklumat lanjut tentang produk ini boleh didapati di SINI. Nak tengok bagaimana ia berfungsi sila tengok di Kitblogmas.

Untuk blogspot, anda boleh menyelamatkan artikel anda daripada dicuri dengan meletakkan skrip tertentu tetapi anda kena mahir main skrip atau mendapatkannya daripada blog-blog yang memberikannya secara percuma.

Terima kasih.

Update : Tawaran untuk produk ini tergendala ekoran penutupan ashadee.com


0 comments:

Post a Comment