Tips Memilih Nama Domain

By Kitblogmas Thursday, July 9, 2015
Saya percaya setiap mereka yang mahu mendapatkan domain berbayar sendiri menghadapi masalah atau selera yang sama apabila mahu mendaftar nama domain baru. Ada yang buntu mencari idea untuk mendapatkan nama domain dan ada pula yang sangat mementingkan identiti dalam pemilihan nama domain.

Nama domain adalah salah satu alat jenama paling berkuasa yang boleh membezakan diri anda dengan yang lain. Selain itu, memilih nama domain yang betul dan tepat akan menghasilkan jumlah yang mampan traffik ke blog anda.

Di sini ada beberapa tips pemilihan nama domain. Walaupun saya sendiri buat masa ini belum lagi mengambil keputusan menggantikan nama domain blogspot kepada nama domain berbayar kerana saya menganggap blog ini hanya sebagai backup kepada domain kitblogmas.com tetapi saya berharap perkongsian tips pemilihan domain ini memberikan manfaat buat semua.

Mari kita ketahui tips memilih nama domain yang ideal!

Kalau mahu membeli domain, menurut mereka yang berpengalaman pastikan nama domain anda menonjol dari yang lain, jadi jangan memilih nama domain yang memerlukan anda menyemak ejaan untuk mengakses dengan betul. Ini biasanya disebabkan oleh perkataan yang kompleks, perkataan yang luar biasa atau ejaan yang luar biasa sebab orang Malaysia suka nama samaran yang pelik ejaannya. Nama domain yang baik akan memberi kesan besar kepada pelayar dan carian yang lebih meluas.

Setiap hari, semakin banyak nama-nama domain baru didaftar yang terdapat dalam talian, sehingga memiliki domain yang menarik dan mudah diingat oleh sesiapa sahaja contohnya lazada. Jika anda mempunyai nama domain yang menarik dan mudah diingat, berkongsi kepada rakan-rakan rapat untuk memastikan sama ada ia kedengaran menarik dan wajar bagi orang lain. Kandungan pula jangan diabaikan.

Nama domain yang panjang kurang sesuai. Orang zaman sekarang suka nama panjang-panjang tetapi biasanya apabila dipanggil guna 3 huruf saja seperti Ain. Nama domain yang pendek adalah yang terbaik kerana ia mudah diingat. Sama seperti nama orang, nama pendek apabila dipanggil namanya disebut lengkap. Dengan memaksimumkan pembacaan dan rupa nama domain anda, nama domain pendek boleh menjadi alat pemasaran yang
kuat.

Sebelum kandungan blog anda, nama domain anda adalah perkara yang pertama untuk memulakan kemunculan dalam carian. Menggunakan kata kunci dalam nama domain anda boleh meningkatkan SEO blog anda dan memberikan lebih banyak maklumat mengenai blog anda. Sebagai contoh: hotels.com, booking.com, dan sebagainya. Apabila anda membaca nama domain mereka, anda dengan mudah meramalkan apa yang anda harapkan seperti informasi sebelum klik url ke laman blog mereka.

Tips terakhir, Jangan hanya sekadar mengikuti trend atau nasihat daripada mana-mana pihak tertentu. Buat penyelidikan anda sendiri; mencari nama domain yang terbaik yang sesuai untuk laman blog anda. Sebaik-baiknya, nama domain anda mesti mempunyai hubungan yang kukuh dengan matlamat utama anda untuk laman blog anda. Nama domain yang unik mungkin mampu membawa traffik yang lebih tinggi ke laman blog anda.

Sekian sahaja untuk kali ini. Bagi yang nak bercadang mendapatkan domain tanpa hosting khusus untuk redirect blogger, saya cadang anda supaya melanggan godaddy bagi provider luar negara dan netkl untuk penyedia hosting tempatan.Saya merupakan pencinta Namecheap dan Godaddy..


Pilih nama domain terbaik anda hari ini untuk memulakan perjalanan di internet. Dapatkan nama domain idaman anda sebelum ia diambil oleh orang lain.
Rahsiacyber

Rahsiacyber berusaha menyampaikan maklumat yang terbaik menjana pendapatan melalui program affiliate. Jangan lupa langgan kemaskini blog terus ke email anda.

No Comment to " Tips Memilih Nama Domain "